Wahhh.. dah masuk hari ke 15 kite berpuasa.. Minggu ke-2 puasa x larat nak masak.. mcm2 hal plak dgn x sihatnye... dgn malas masaknye...
Balik koje je terus g bazar ramadhan... Lauk n kuih yg beli pun malas nak amek gambar... Minggu nie kite merajinkan diri plak masak yek...
Haaa.. sebenarnye ini kali pertama kite cuba masak asam pedas melaka nih.. balik2 bukak internet cari resepi.. sambil masak sambil tgk laptop.. hehehe...
Punya lama memasak asam pedas nih... sayur pun x sempat dah.. nasib baik dlm tu dah ade bendi n tomato... supaya x kosong sgt kite buat le telur dadar jadi laa..
Masa bebukak tu ayang kata ok tp dia x suka cili tu halus sgt n kurang masam plak sbb asam jawa aku nie x masam pelik la pulak.. tp dah cover dgn tomato tu kira ok la. Kuah dia pun terpekat plak.. Apa pun untuk pertama kali masak nih kira hampir nak menjadi la.. banyak gak ayang tambah nasik hehehe..
Resepinya dr
Bahan-bahan ( 1 family... )
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh) Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari air asam jawa secukupnya air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak garam dan gula jika suka
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh) Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari air asam jawa secukupnya air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak garam dan gula jika suka
Cara-cara
panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.
My fav of asam pedas, whether from Melaka or anywhere else also, I sapu all habis.
ReplyDeletelidah melayu..
ReplyDeleteaku pun kata aku gi kedai nasik campur kan, betapa banyak lauk best, tapi kalo dah nampak asam pedas, mesti lauk tu jugak aku pilih..
salam kenal..
ReplyDeletejg lupa follow blog sy blk tau :)
tq
antara peberet hajar asam pedas ni... terliur tgk.. nyam2.. ;d
ReplyDeleteSuka sgt asam pedas ikan pari.. Yummy
ReplyDeleteptutlah lama.1st timer ghupenyer..ehehe.tp saya plak x prnah lg try masak ni
ReplyDelete