16 March 2009

Muffin Coklat

Teringin bona nak buat muffin.. hari minggu yg dulu dapat jugak buat muffin coklat. Resepinye nanti saye paste kat sini... Layan gambar dulu ek



 
Nie ayang tolong amekkan gambar.

 


Acuan kite besar sikit.. x cukup lagi 1 cawan.


Muffin sedang dibakar.


Muffin dah siap bakar. Keraknye sungguh menggoda nyum..nyum..


Emmm nyum..nyumm... tp muffin nie terlebih coklatnye, sebenarnya warna dia gelap sikit. Dah la bubuh 1 buku cokalat masakan.. kite tambah plak choc chips.. ayang kata nanti kurangkan coklat.. kalau byk coklat dia suruh buat cookies je. hehehe dah bini hantu coklat nak buat camno kan



Kepada kawan2 yg belum mencuba... selamat mencuba.
Resepi asal dr Yani (myresipi.com)

Bahan-bahan Untuk ( 10 biji )
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.(kite tambah sikit 3 sudu susu segar, saje ikut idea kak rinn fotopages sbb dia suka letak susu)
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

2 comments:

  1. rajin eh ko buat2 gini smua huhu.
    aku nak makan, beli kat kedai kek je la hahaha

    ReplyDelete
  2. salam
    rajin nye akak buat muffin..yela takde tukang kaco lagi..klu jun sure besilat klu nak buat muffin nie sbb ada tukang kaco nye..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...