01 Mac 2011

Tanam Sendiri Sayur

Baru berjinak-jinak nak tanam sayuran herba yang selalu guna untuk masak2..
dan kalau menjadi kite akan tanam sayur-sayuran plak... bukan ape seronok dapat kutip n masak sendiri... Pokok bunga pun minat gak.. tp x leh byk2 sbb umah kecik...

Time kasih buat mak n ayah yg byk bg semangat... sbbnye... byk pasu-pasu yg diambil dr kg.. ayah dah malas nak jaga pokok bunga.. byk yg dia dah buang.. jd byk jugak la pasu kosong.. dan saye angkut le kesini :)

Pokok Kucai nie mmg wajib sbb mcm2 ble masak dgn gunakan dia, untuk masa kecemasan mmg sesuai. 

Benihnye kite amek kat kg je.. lg pun mak n ayah mmg jual sayur kucai ni secara kecil-kecilan..  kalao nak tgk sila klik si sini Kebun Kucai


Pokok Kesum yg dibawa dr kg tiba2 mati huhuhu.. cedihnye tp dah jumpa cara nak tanam supaya segar bugar seperti di link sebelah Kak Joayee dan Lelayong1 dan Lelayong2

Lepas nie leh jadi tokey daun kesum hahaha..

 
Pokok pegaga jenis daun besar dr kg jugak..
Dah sememangnye subur + baje.  Cuma sayang nak makan sblm nie sbb nak bg byk sikit.. lepas nie blh la buat kerabu pegaga...

Pokok kunyit dr kg gak... dah banyak berjasa pd saye dan jiran2 terutama masa hari raya ari tu... 

Ulat & belalang pun minat.. kalo kami x makan, habis licin dimakan oleh depa.. tapi lepas tu dia naik balik.. x taw mcm mana leh subur.. mungkin baja yg ayang selalu tabur tu kot

 Nie pokok bunga x leh makan... minat dgn daunnye yg berkilat.. tengok le.. dah ade penunggu dalam pasu tu.. sejuk kot..

Minat dgn pokok kemboja gak.. budak satu jabatan bg.. en. Raman dr unit lanskap.. dia amek kat umah pak mertua dia... dah semai dalam pasu.. nak bg akar dia keluar dulu sbb pasu besar pun belum ade lagi... ingat nak tanam kat kg sikit.

Kat tengah2 kemboja tu ade semai pokok serai kg jenis kecik.. sesuai untuk dihiris utk kerabu @ digoreng dgn bawang unt masak ikan pekasam goreng.. nanti bau wangi aje.. kalo guna serai jenis besar cam kat kedai tu alamatnye mcm gigit dawai le.. keras ya amat... nie mak saye le bg petua.

Dalam kotak merah tu pokok paku hutan kot.. dr kg.. ayang baru proses.. pasu x de lg..
dlm polybeg lg satu tanah lebih..


Kemboja nie ade 2 jenis warna putih kuning & warna pink
Rasenye daun bulat tu putih (senang cam sbb dah ade bunga).. Daun yg bujur & tajam sikit kat ujung tu warna pink... hehehe.. dah jd pakar pokok plak..

Pokok Keladi ayang amek dr kawan dia.. dulu x de daun skrg dah byk.. Pokok Kemboja Pink.. Kunyit & Pegaga..

Banyak lagi nak tanam.. tp berperingkat le.. bekasnye pun x cukup lagi.. tp dah senaraikan ape yg nak tanam.. nak jadi sahabat kebun mcm mak n ayah.

3 ulasan:

  1. salam ziarah dan salam perkenalan dari saya.. izinkan saya follow blog awak ek.. oleh itu, mai la singgah ke blog saya.. kalau suka follow ya.. thanks

    BalasPadam
  2. RAJINNYE TANAM SAYUR N POKOK BUNGE

    BalasPadam
  3. Mcm mn nye nk tanam kucai..bole sy ajar student dlm subjek kh.. tanam dlm pasu.. benih tue mcm mn rupanya..x paham la

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...