Lepas dah dapat hasilnye tentulah kite nak merase pulak kan?... Hehehehe.... jadi untuk tidak melengahkan mase lg kite pun suruh la ayang siangkan ikan tu sbb kite nak sediakan bahan yg lain pulak. Memula tu dia suruh kite siang...
kite cakap la byk benda nak buat lg nie... kang kawan kite dtg x sempat nak masak lg. Nasib baik dia taw siang ikan tu... boleh harap gak le... ye la orang lelaki sekarang pun digalakkan menolong isteri didapur hehehe... Mekacih ye ayang.
Resepi nie dari Kak Rinn kite SWEET SOUR SIAKAP
Bahan-bahan:
Ikan Siakap, dibersihkan
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Garam Gula secukup rasa
Bahan2 potong: Carrot Timun Nenas Tomato Capsicum Daun bawang & daun sup
Cara-cara:
1. Ikan digaramkunyitkan. Goreng secara deep fry sehingga garing, ketepikan.
2. Tumis bawang2 dan halia. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan semua sos dan garam gula. Kacau rata.
3. Tambah sedikit air agar tidak terlalu pekat.
4. Masukkan semua bahan2 potong. Kacau seketika, tuang ke atas ikan. Tabur dengan daun bawang dan daun sup.
kite cakap la byk benda nak buat lg nie... kang kawan kite dtg x sempat nak masak lg. Nasib baik dia taw siang ikan tu... boleh harap gak le... ye la orang lelaki sekarang pun digalakkan menolong isteri didapur hehehe... Mekacih ye ayang.
Tengok tu siap berparang besar lagi
Ini le rupenye ikan hasil tangkapan ayang yang telah dia siang tu dah dilumur kunyit nak kena goreng
Haaaa.. ini la rupanya ikan Siakap Sweet Sour yg dah siap masak
Sayur kobis daun dimasak tumis biase
Lauk tambahan... Tengah2 masak akak sebelah rumah bagi pulak lauk gulai daging... Perghhh... memang sedap la... mekacih ye akak... nanti saye balas ek
Resepi nie dari Kak Rinn kite SWEET SOUR SIAKAP
Bahan-bahan:
Ikan Siakap, dibersihkan
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Garam Gula secukup rasa
Bahan2 potong: Carrot Timun Nenas Tomato Capsicum Daun bawang & daun sup
Cara-cara:
1. Ikan digaramkunyitkan. Goreng secara deep fry sehingga garing, ketepikan.
2. Tumis bawang2 dan halia. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan semua sos dan garam gula. Kacau rata.
3. Tambah sedikit air agar tidak terlalu pekat.
4. Masukkan semua bahan2 potong. Kacau seketika, tuang ke atas ikan. Tabur dengan daun bawang dan daun sup.
waa.. bestnya makan ikan siakap tu.. terasa lapar lak.. dh la tgh ujan nie..
ReplyDelete